Целта е проверка на техническото състояние и обучение на гражданите

На 1 октомври от 11:00 ч. ще бъдат тествани Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и Системата BG-Alert . Едната цел е да се провери техническото състояние на двете системи, а другата - обучение на населението за разпознаване на сигналите и съобщенията.

По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата.

Проверката ще се осъществи на територията на градовете: София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара Загора; в общини в областите Видин, Перник и Ямбол; в населените места в 30 км зона около АЕЦ „Козлодуй“. Планирано е да бъдат включени и интегрираните към НСРПО локални системи за оповестяване, изградени в обекти, чиято дейност създава опасност от възникване на бедствие.

При провеждането на теста на BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация. Тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и може да бъдат активирани или деактивирани от потребителите.

Подробна информация за настройка на Вашето устройство може да намерите ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase