Те са изключително мощни и носят името на гигант от гръцката митология

Астрономи откриха масивна двойка струи, известни още като джетове, излъчвани от свръхмасивна черна дупка, която се намира на 7,5 милиарда светлинни години от Земята. Мегаструктурата се простира на дължина от 23 милиона светлинни години, което прави двойката струи най-дългата, наблюдавана някога, съобщават от CNN. Това сочи изследване, публикувано в списане Nature.

Черните дупки се разглеждат като "депата за боклук" на Вселената, поглъщащи почти всичко, което се доближи до тях. Но част от материала се изхвърля, образувайки струя от двете страни на черната дупка, каза Мартийн Оей от Калифорнийския технологичен институт и водещ автор на новото проучване.

Пробив в науката: Учени направиха симулации, които хвърлят светлина върху унищожаването на звезди от черни дупки (ВИДЕО)

Струите на черни дупки могат да ускорят радиация и частици, близки до скоростта на светлината, което ги кара да светят с дължини на вълните, видими за радиотелескопи. Подобно сияние привлече вниманието на астрономите през 2018 г.

Новоописаните струи имат мощност, еквивалентна на тази на трилиони слънца и са толкова масивни, че изследователите са нарекли мегаструктурата "Порфирион" на името на гигант от гръцката митология.

Откритието кара астрономите да преосмислят разбирането си за това колко масивни могат да бъдат струите от черните дупки, както и как тези гигантски характеристики могат да повлияят на заобикалящата ги среда и структурата на Вселената.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase 

Източник: CNN