Причината е изостреният тон между София и Скопие

Комисията по външна политика в Народното събрание излезе с обща декларация за Северна Македония. Поводът стана обидната риторика, която западната ни съседка използва през последните седмици.

Темата за РСМ влезе в дневния ред на депутатите още от рано сутринта, след като стана ясно решението на Европейския съюз да раздели Албания и Северна Македония по пътя към преговорите за членство.

Външната комисия се събра извънредно, за да отговори на обидната риторика от Скопие, която идва през последните няколко седмици. Предложението за обща позиция дойде още в края на миналата седмица от парламентарната група на „Възраждане”.

Мицкоски за отделянето на Скопие от Тирана за ЕС: Това не са европейски ценности, а диктат

След час и половина разговори Външната комисия прие декларация с три точки, а нейният председател Бойко Борисов обяви, че приетите точки съвпадат с договора за добросъседство, както и със стратегическите ни планове в Европейския съюз.

„Намерихме абсолютен консенсус и по преамбюла, и по точките в декларацията. С 14 гласа „за” от 14 гласували. Най-важният сигнал, който даваме – че българските политици, българската държава, всички партии са единни, когато се касае за добросъседството между двете държави. И всеки, който го нарушава, да си понася своята отговорност”, настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Потвърдено от МВнР, че тези точки са консенсусни. Смятаме, че това е един добър акт. Тази декларация ще покаже, че всички политически сили в България могат да бъдат обединени. Особено, що се касае до защита на българския национален интерес и до защита на историческата истина, и до защита на нашите сънародници в Република Северна Македония”, каза Ангел Георгиев от „Възраждане”

Йорданов: РСМ няма да започне преговори за членство в ЕС, ако не промени поведението си

Преди срещата на комисията Борисов призова родните политици да не действат емоционално. „Искам да уверя българския народ, че всичко, което сме направили в ЕНП, в ЕС, се чува много добре. Те не заплашват, те не обиждат. Резултатът е, че Албания върви напред. Тя прие българското малцинство, а нашите колеги от Северна Македония да понасят това, което тяхното поведение към днешна дата е сътворило. Да не действаме емоционално, а прагматично. Понякога казват, че отмъщението е най-хубаво, когато е хладно и студено. Ние, като държава, трябва да се държим на висота и да не влизаме в тона на някакъв министър”, каза той.

Гуцанов: Разделянето на Албания от РС Македония е справедливо и логично

„Нормална е реакцията на Брюксел след изказванията, особено от миналата седмица от страна на официалните лица в РСМ. По какъв ли не начин ни нарекоха. Мисля, че това беше съвсем справедливо решение”, коментира Борислав Гуцанов от БСП.

„Това е най-нормалното нещо на света. Северна Македония не отговаря на поетите ангажименти, които е подписала сама в преговорната рамка. Те не могат дори да се надяват да започнат преговори, още повече с непремерените изказвания на техните ръководители. Най-нормално е да стоят там, където стоят - извън ЕС. Никога няма да започнат преговори, ако не променят поведението си и не приемат българите в Конституцията”, твърди Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Очаква се днес до края на работния ден на последното редовно заседание на 50-ия парламент декларацията да бъде внесена в пленарната зала, където да бъде обсъдена и гласувана.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase