Животните ще се върнат в родината си 9 години по-рано от планираното

Ръководството на зоологическа градина във Финландия се споразумя с китайските власти да върне предсрочно две големи панди, взети под наем.

Животните ще се върнат в родината си 9 години по-рано от планираното. Причината за това решение е, че издръжката на пандите вече излиза скъпо на зоопарка, който изпитва сериозни финансови затруднения заради намаляващия брой посетители. 

Първото бебе на единствените панди тризнаци в света вече е на 100 дни (ВИДЕО)

Частният зоопарк в Ахтари, централната част на Финландия, на около 330 км северно от Хелзинки, съобщи на страницата си във Facebook, че женската панда и мъжкият екземпляр ще се върнат "преждевременно" в Китай по-късно тази година.

Двойката панди беше дадена от Китай по случай 100-годишнината от независимостта на скандинавската държава през 2017 г. и трябваше да останат там до 2033 г. Животните пристигнаха във Финландия през януари 2018 г.

Зоологическата градина в Ахтари, която е специализирана в отглеждането на северноевропейски животни като мечки, рисове и росомахи, построи специална пристройка "Панда хаус" на стойност около 8 млн. евро с надеждата да привлече повече туристи в отдалечения природен резерват.

Издръжката на пандите излиза на зоологическата градина около 1,5 млн. евро годишно. Бамбукът, с който се хранят гигантските панди, се доставя със самолет от Нидерландия.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Теодора Славянова, БТА