Да си приготвим един буркан ще ни струва 3-4 лв.

Есента напредва с бързи темпове и много хора вече мислят за зимата. В Северозападна България това е активният период за приготвяне на кисели туршии. Те по традиция са неизменна част от трапезата в този регион, когато завеят снежните виелици и пътищата от селата до града станат труднодостъпни. Тази година обаче цените на зеленчуците са доста високи. Карфиолът например поскъпна рекордно. Отказаха ли се хората да правят туршии или ще намерят вариант да се справят отговор потърси Румяна Попова.

Филка Стоянова от врачанското село Лиляче вече е направила първите 2 дози буркани от любимата на цялата фамилия зимна салата. Най-скъпият зеленчук вътре е карфиолът.

„Намерих го на 4 лв. на пазара. Миналата година беше 2.50 лв. и купих направо 7 килограма. Успях да направя 44 буркана”, разказа жената.

Търговците твърдят, че трудно биха могли да паднат под тази цена, защото тя основно зависи от производителите, които имаха трудно стопанско лято.

Има ли начин, по който да разпознаем имитиращите млечни продукти

Само за първите буркани, които направила Филка купила карфиола, зелето и морковите за повече от 30 лева. Спестила си само разход от 3 лв. на килограм за чушките, защото ги произвежда.
Излезли 16 буркана, а към сумата от 40 лв. не са добавени нито цената на целината, нито горивата за приготвяне, нито времето на домакинята, нито труда ѝ. Въпреки, че е отличен готвач, тя няма идея с какво може да замести скъпия карфиол в рецептата.

Няма обаче никакво намерение да се откаже да приготви всичките нужни за зимата буркани, макар простата сметка да показва, че и цената за туршията излиза царска. Причината – цялото семейство много я обича.

Ако въобще има движение надолу в цените, то ще е пренебрежимо малко, твърдят търговците. А така излиза, че тази зима буркан домашно приготвената туршия в мазето ще ни струва минимум 3-4 лв.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase