На 73 години той все още успява да улови духа на младите хора

Да си на 73 години, но да уловиш душата на младите хора. Такъв е Горян Петревски. Най-продаваният и най-четеният от младото поколение македонски писател. Във времето на Югославия, той работи 10 години в детско предаване на македонската телевизия. След това преминава в няколко младежки списания и издателства специализирани в литература за тинейджъри. Петровски сподели в "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS, че не знае дали за другите писатели е лесно да пише за младите, но за него това никак не е трудно.

Горян все още няма внуци. Разказва обаче, че ги очаква с нетърпение от трите си деца. Най-големият му син, Боян вече е доцент във филоложкия факултет в Скопие, вторият му син Гоце се занимава с логистика, а дъщеря му, Яна, е била неговият подарък за рождения му ден. Родила се точно на 14 юли, когато празнува и той. Последната му книга се казва „Исти очи“, което означава „Същите очи“. Горян Петревски описва среща между момче и момиче, и двамата със сини очи.

Горян Петревски е родом от село Мрeнога. Намира се в югозападната част на Северна Македония, близо до завоя на река Черна. Eдна от раните от битките по време на Първата световна война. Горян подчерта, че селото му е много живописно.

„Забранената история“: Защо СССР бомбардира България на 22 юни 1941 г.

Той споделя, че неговите любими български автори са Елин Пелин, Димчо Дебелянов и Любомир Левчев.

Както всеки от тази изстрадала земя и Горян Петревски пази паметта на предците си покосени в порива за свобода. Убитият в Илинденско-преображенското въстание прадядо на Горян Петревски е Лазар Петревски. А неговият чичо Серафил Петревски загива през 1945 година на Сремския фронт. Това са сражения между отстъпващите нацистки войски и югославски партизани. В битките са убити и 650 български войници, сражавали се срещу Вермахта.

Горян написва следното послание: „На Любо Огнянов, за да има свое небо со срекно сонце“, което значи да има свое небе с щастливо слънце. Книгата, която носи заглавието „Същите очи“.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase