Това е единственият подобен екземпляр

Писмо с първата марка, издадена в Германия и изпратено ден след валидирането й, беше продадено на търг за 440 000 евро във Висбаден, предаде ДПА.

От аукционната къща "Хайнрих Колер" казаха, че това е единственият известен подобен екземпляр с т. нар. "Черна марка". Първоначално определената цена на писмото бе 250 000 евро. 

Продадоха писмо на Айнщайн за близо 4 милиона долара

Спечелилият участник в търга пожела да остане анонимен, допълват от тръжната къща. "Черната марка" е първата, пусната в Германия, и е представена в южната провинция Бавария на 1 ноември 1849 г. по нареждане на Максимилиан Втори.

Писмо от принцеса Даяна, писано месец преди да обяви развода си, отива на търг (ВИДЕО)

Марките със стойност от три и шест кройцера - валутата, използвана в южните провинции преди въвеждането на германската марка през 1871-73 г., са пуснати в същия ден, но имат различни цветове. В такива случаи за най-стара се смята марката с най-ниска номинална стойност, обясняват от аукционната къща.

Най-старата пощенска марка в света е британската "Черното пени", която е отпечатана девет години преди тази в Германия, през 1840 г., припомня ДПА.

Писмото, продадено на търга във Висбаден, е изпратено преди почти 175 години от Вегшайд, близо до австрийско-германската граница, до Хенгерсберг, като в него се съобщава за посещението на изпращача при търговец там.

Дитер Михелсон, управляващ партньор на аукционната къща, каза, че имало голям интерес от колекционерската общност по време на наддаването. "Постигнатата цена е впечатляващо потвърждение на историческата стойност на марката", отбеляза той. "Тя е нещо повече от колекционерски предмет, тя е част от историята".

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!
Източник: Теодора Славянова, БТА