Проектът "Музиката вместо улицата" осигурява музикално образование за деца в неравностойно положение

ООН-Женева бе домакин на концертните изпълнения на камерната формация на детския оркестър от Сливен под ръководството на българския цигулар Георги Калайджиев и проекта „Музиката вместо улицата”. Проектът е стартирал през 2008 г. и осигурява музикално образование и подкрепа на деца в неравностойно положение от гр. Сливен, на възраст от 4 до 18 години.

Учител по музика вдъхновява деца да пеят в хор

Културните прояви в Женева се осъществяват по инициатива на Постоянното представителство на България към ООН-Женева и са в рамките на програмата за дейности на българското Министерство на външните работи в областта на публичната, културната и дигиталната дипломация.

Те са фокусирани върху един от водещите национални ангажименти на България като член на Съвета по правата на човека на Световната организация: гарантиране правата на всички деца без дискриминация, включително чрез универсален достъп до образование.

Заместник Върховният комисар на ООН по правата на човека, г-жа Нада ал Нашиф, преди да открие концерта в сряда в Двореца на нациите разговаря с младите музиканти.

Децата гостуваха в Българското постоянно представителство, където бяха посрещнати от посланик Юрий Щерк, който отбеляза, че моментът на проявата съвпада с провежданата от ООН Среща на върха за Бъдещето и подчерта, че за всички присъстващи на техните концертни изпълнения са били възможност да се чуят гласа на децата и младите хора за бъдещето и за това, което ги вдъхновява и мотивира.

Втората концертна проява бе посветена на 25 годишнина от приемането на Международната конвенция за елиминиране на най-тежките форми на детски труд и се осъществи в партньорство с Международната организация на труда-Женева.

Повече гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова