Причината е разследването за фиктивни назначения в театрите в Разград и Смолян, и за източване на бюджета на Министерството на културата

Полицията в Пловдив разпитва директора на драматичния театър в Смолян Румен Бечев. Разпитът е във връзка с разследването за фиктивни назначения в театрите в Разград и Смолян, и за източване на бюджета на Министерството на културата.

Бечев влезе в сградата на „Икономическа полиция“ заедно със своя адвокат. Той отказа коментар.

Според прокуратурата в театъра в Смолян е действала подобна схема, като тази в Разград, за източване на средства с фиктивно назначаване на служители. Преди два дни Бечев призна, че е назначавал временно хора, но не може да каже срещу каква сума. Той отрече да е правил назначенията по схема.

Разкриха изтичане на големи суми от театъра в Смолян към няколко фирми

Бечев каза още, че познава Петко Писков, когото прокуратурата определя като „мозъка на цялата схема“.

Театрите в Смолян и Разград са използвали една и съща счетоводна къща. По препоръки на Писков театърът в Смолян е назначил около 30 души – хора, които са се занимавали с организационна дейност.

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които осъществяват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излезе информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.

Става въпрос за Театрално-музикален и филхармоничен център в Разград и Родопски драматичен театър – Смолян. Това стана ясно по време на среща на премиера с министъра на културата Найден Тодоров.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase