Любомир Дацов, Георги Вулджев и Владимир Сиркаров с коментар по темата

Продължават дебатите около изискването за 3% бюджетен дефицит през 2025 година. Амбиция, която си постави служебния кабинет, за да може страната ни да влезе в еврозоната. Темата коментираха финансистът Владимир Сиркаров, икономистите Георги Вулджев и Любомир Дацов в предаването „Здравей, България“.

3% дефицит е сериозна цифра, а разчетите на Министерството на финансите за следващата година сочат, че този процент трудно ще бъде постигнат, каза Сиркаров. Ако няма мерки, дефицитът ще достигне 8%, допълни той. И обясни, че тези мерки трябва да са свързани с разходната част. Финансистът е на мнение, че ще се отлагат проекти по капиталовата програма. И допълни, че ще има редукция при отпускането на средствата за общините. „В разходите по линия на издръжка, заплати, рязкото увеличаване на пенсиите също трябва да има редукция, тъй като ножицата между приходите и разходите се отваря“, допълни Сиркаров.

Финансист: Най-вероятният сценарий е да започнем годината без определен държавен бюджет

„Ситуацията показва краха на хората, които последните три години говореха, че няма никакъв проблем с политиката, която налагаха, а именно на висок бюджетен дефицит и изпреварващ ръст на доходите“, каза Дацов. „За да се балансират нещата или ще трябва да се вдигнат данъците, или да се орежат част от услугите, които предоставя правителството“, допълни още той.

Вулджев каза, че големият проблем не е слабият растеж при приходите, а че имаме абсурден ръст при разходите. „Предупреждавахме, че разходите, които сега се залагат за догодина, са твърде високи. През последните три години се завишиха много дългосрочните текущи разходи, а начинът, по който се покриваше дефицитът, е че се вземаха еднократни приходни мерки“, обясни икономистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петрова