Това заяви климатологът Симеон Матев

Проблеми с лошото време в Европа. Опашката на тропическия ураган „Кърк” премина през Португалия, Франция и Испания. В момента бедствието е над Скандинавието, но се очаква в рамките на днешния ден да премине и над България. Това заяви в студиото на „Здравей, България” климатологът Симеон Матев.

В Португалия бяха измерени пориви на вятъра от 225 км/ч. „Това е много по-краткотрайно явление от „Милтън”, заема много по-малка площ и енергията на самата буря е по-слаба”, заяви климатологът. 

Най-малко 15 жертви на „Милтън”, очаква се броят им да расте

По думите му районът на Флорида е магнит за бури като „Милтън”. "Ураганът вече е в историята, но започва анализът и подготовката за следващото такова бедствие. При ураганите винаги има изненада. Те никога не протичат така, както е прогнозирано", посочи Матев. 

„За по-малко от 24 часа там падна валеж колкото за цяла година. Във Флорида релефът е равнинен и затова имаше толкова наводнения”, допълни експертът. „Милтън” отне живота на най-малко 15 души във Флорида. Това сочат последните данни на местните власти. Очаква се броят на жертвите да се увеличи.

Повече гледайте във видеото.

Редактор: Калина Петкова