31-годишното издирване на заровена статуя на сова най-накрая приключи

Във Франция приключи издирването на съкровище продължило цели 31 години. Приключението в търсене на „Златната сова” привлече хиляди ентусиасти от страната и чужбина, които трябваше да намерят отговорите на загадки от книга, за да стигнат до местонахождението на символа. Оказва се, че французите са истински търсачи на съкровища, защото тази авантюра далеч не е единствената. Манията започва от ранна детска възраст, когато възрастните крият шоколадови яйца по дворове и градинки, а децата трябва да ги откриват. Впечатляващото в търсенето на совата е, че авантюрата успя да увлече десетки хиляди хора в продължение на цели 3 десетилетия. Преди дни съкровището беше намерено, но организаторите все още не са обявили нито мястото, нито победителя, тъй като в момента се проверява дали търсенето се е провело по правилата.  

„Ничия земя“: По следите на съкровищата (Нови кадри и разкрития)

През 2021 година един от съорганизаторите на „Златната сова” дава ход на друга игра. Този път ловците на съкровища трябва да търсят ковчеже от 1904 година, което английският крал Едуард Седми подарява на тогавашния френски президент Емил Лубе.  Златната кутия се оценява на 750 000 евро. Далеч по-скромна е материалната стойност на „Златните ябълки”, които Ян Перан превръща в игра, за да тества за пореден път приключенския дух на своите сънародници.

„Мисля, че всички, малко или много сме привлечени от мистерията,проучването, а след това и от факта, че сами откриваме нещо, което е много удовлетворяващо. Аз лично се запалих по търсенето на съкровища, чрез мой познат, тъй като заедно се участвахме в лова на „Златната сова”, казва той.

Ян и съдебният изпълнител, свидетел на заравянето на съкровището, са единствените, които знаят неговото местонахождение и отговорите на загадките от книгата. В лова може да участва всеки, стига да не е роднина или служител на организатора. За да избегне съдбата на създателя на Златната сова, който умира в хода на 31-годишното търсене на съкровището – Ян решава да сложи крайна дата на своята игра. В случай, че златните ябълки не бъдат открити – търсенето им ще приключи през 2028 г.

Целия репортаж гледайте във видеото.