Впечатляващ рекорд имаше и в бройката на стартиралите

Представителите на Кения Шедрак Кимайо и Хариет Чеборе триумфираха в класическата дистанция маратона в София. При мъжете Кимайо измина 42.195 км за 2.15:04 ч, а при дамите Чеборе финишира за 2.38:25 ч. Постиженията и на двамата маркират дебютните рекорди на новото трасе, което сега за първи път се изви в западна посока на града. Впечатляващ рекорд имаше и в бройката на стартиралите – над 7 200 участваха в тазгодишното издание общо по всички дистанции, което е с почти една трета повече от миналата година.

Столицата под блокада: Над 6500 души участват в „Маратон София 2024” (СНИМКИ)

Последните данни за участниците са: на 5 км – 1 000 стартирали снощи, а днес на 10 км - 2 850 атлети, на 21 км - 2 460 и на 42.195 км – 1 008. Много повече от преди бяха и пристигналите от чужбина, които тази година бяха над 1 100 от над 50 държави. Всички те имаха възможност за едно различно преживяване, преминавайки и аплодирани покрай символични за града локации. Подобно на всеки реномиран град по света, софиянци също в един ден от годината отдават заслуженото на атлетите и ги приветстват по зелените булеварди и улици на българската столица.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Стартът на големия маратон беше даден от площад „Александър Батенберг“ пред Националната галерия точно в 9.30 ч. от министъра на младежта и спорта Георги Глушков, Любомир Ганев, член на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет и президент на Българската федерация по волейбол, и от председателя на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Димитър Шалъфов.

Редактор: Камена Георгиева
Източник: БГНЕС