Санкцията излязла и в системата на НАП, откъдето я заплашили с принудително събиране на задълженията

Жена от Бургас плати пет пъти една и съща глоба, наложена ѝ от „Пътна полиция” за превишена скорост. През декември 2023 г. Николета Колева получава два акта от по 200 лв. в рамките само на две седмици. За да използва възможността за намаление на сумата, тя плаща едната глоба веднага, а другата - през март тази година. Превеждайки парите за второто нарушение, вижда, че първа санкция, която е платена по банков път, отново фигурира като неплатена. Затова Колева отново покрива сумата, но и пуска жалба за възстановяване на разходите. Отговор не получава, но за сметка на това идва известие от НАП, че ще бъде дадена на частен съдебен изпълнител заради неплатени задължения. Така шофьорката плаща санкциите още веднъж - първата за трети път, а втората - за втори.

Заради съвпадение на имена: Отнеха книжката на шофьор в София

Колева подчерта, че е поискала среща с директора на КАТ, но такава не била осъществена. „Дойдох до КАТ седмица след установяването на проблема. Но се оказа, че началникът работи до обяд и не успях да го открия”, уточни тя.

Тя се свързала с адвокати в Бургас, които само я посъветвали да подаде жалба. “Поисках среща и с шефа на НАП – по този и още един въпрос. Помолиха ме да събера документите, които имам и тогава да позвъня отново. Звънях поне 10 пъти, но никой не вдигна телефона”, обясни тя.

Отнеха испанската шофьорска книжка на българин по подозрения, че е фалшива

От КАТ излязоха с позиция, в която посочиха, че заявлението на Колева е разгледано, седмица след като тя е входирала жалбата си. Взето е становище, че надвнесената сума трябва да ѝ бъде възстановена. Становището на хартиен носител е изпратено по „Български пощи” с адресна разписка. Писмото обаче не стига до Николета и се връща в КАТ като „непотърсено”.

Оттам обясниха още, че второто плащане се е наложило, тъй като Николета е изпуснала 14-дневния срок, в който е могла да плати санкцията с отстъпка. Затова се наложило да внесе отново сумата. Има обаче проблем с електронната система за база данни за връзка между "Пътна полиция" и НАП и вероятно затова погасени задължения излизат като неплатени. 

Николета е категорична, че ще търси правата си по съдебен път. 

Повече по темата гледайте във видеото.