Това заяви премиерът преди началото на Европейския съвет в Брюксел

"Към настоящия момент обстановката на българо-турската граница е сравнително спокойна в сравнение с миналогодишната динамика. Миграционният натиск за деветте месеца на 2024 г е със 70% по-нисък, сравнен със същия период на предходната година". Това заяви премиерът Димитър Главчев преди началото на Съвета в Брюксел, на който една от обсъжданите теми ще бъде именно миграцията. Очаква се европейските лидери да обсъдят предложението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за създаване на центрове за нелегални мигранти извън границите на Европейския съюз, където хората да пребивават временно, докато бъдат върнати в страните, от които идват.

Какво казва "Планът за победа" на Володимир Зеленски

"Българската позиция за нелегалната миграция ще бъде защитена", категоричен е Главчев. Той посочи, че "ще отчете пред колегите си тенденцията за намаляване на опитите за нелегално преминаване и увеличаване на случаите на задържане на нелегално преминалите". „Това показва много добро състояние на този показател. Аз мисля, че това ще бъде отчетено от колегите от Европейския съвет“, коментира премиерът.

Темата за изнесените центрове, където да бъдат настанявани мигрантите, тепърва ще се обсъжда от европейските ръководители на страните членки. Българският премиер подкрепя идеята и посочи, че вече имаме първи такъв пример в лицето на Италия и Албания. В този контекст Главчев подчерта ключовата роля на добрите ни отношения с Турция и заяви, че към момента сътрудничеството ни в опазването на границата с турските власти е много добро. "Трябва да се пазят външните граници, което правим и ние, благодарение на сътрудничеството с Турция. Изнесените центрове за мигранти не са никак лоша идея и ние ще я подкрепим", посочи министър-председателят. 

Според него през декември може да се очаква решение за отпадането на проверките по сухопътните шенгенски граници на България и Румъния. "Знаете, че стандартно това може да се очаква през декември, когато е следващото заседание на европейските вътрешни министри. Може и по-рано да получим новини. Не искам да коментирам повече. Докато не се случи - не се е случило", посочи Главчев. 

Заседание на ЕС в Брюксел: Лидерите ще обсъждат ограничаване на миграцията

На срещата на върха в Брюксел ще присъства и украинският президент Володимир Зеленски, който се очаква да представи пред евролидерите своя "План за победа". "Аз би го нарекъл "Формула за мир". Тепърва ще го обсъждаме. Позицията ни не е променена. Ние, като служебно правителство, ще се придържаме към решенията на Народното събрание", категоричен беше Главчев. 

Относно конфликта в Близкия изток премиерът Димитър Главчев бе категоричен, че позицията на България е, че трябва да има сдържаност и деескалация, и да се използват дипломатически средства. Министър-председателят изтъкна, че страната ни е добре приета във форматите на ЕС и на Европейския съвет, защото има предвидими позиции.

Пред медиите Димитър Главчев отбеляза стратегическото значение на изграждането на Коридор 8, чиято тема бе обсъдена на Срещата на върха в рамките на „Берлинския процес“ в началото на тази седмица в германската столица. „Коридор 8 свързва Запада с Изтока, започва от Италия, през Албания, Северна Македония, в България до Бургас и Варна, а там се засича с един друг коридор – Юг-Север, който е от Гърция през България и Румъния, който е с много важно стратегическо значение. Все повече се засилва значението на Коридор 8 и никой няма съмнение, че трябва да се изгради възможно най-бързо“, подчерта българският премиер.

Редактор: Станимира Шикова