Туристи и инвестиции в двата града заради холивудски филм

В последните седмици два европейски града влязоха в люта битка за милиони. Париж и Рим спорят къде да продължи култовият сериал "Емили в Париж". Според френския президент Еманюел Макрон мястото на Емили е в Париж, кметът на Рим обаче очаква младата дама отново в Рим. 

Емили Купър е най-добрата посланичка на Франция, категорични са тук, в страната. За последните 4 години, от началото на сериала, рейтингът на Франция и французите е скочил двойно в позитивна посока. Над 54% процента от феновете на сериала мечтаят да заживеят във Франция. Страната и сега не страда от липса на туристи, със своите почти 90 милиона посетители годишно, но се оказва, че и Емили помага за това - всеки втори посетител в Париж е гледал сериала.

Макрон ще се бори „Емили в Париж” да продължи да се снима във Франция

Благодарение на филма Париж отбелязва и огромен ръст в търсенето на недвижими имоти. Идеализираната визия на Париж се харесва особено на англичаните. Онлайн търсенето на апартаменти само от Великобритания се е увеличило с 1416% след старта на третия сезон. Да не говорим за модната индустрия и скока в продажбите на всеки продукт, дреха или аксесоар, с който Емили се появи във филма.

Разбираемо защо мястото на снимките се превърна в ябълка на раздора между Париж и Рим. Реагираха директно от Елисейския дворец. Президентът Макрон заяви, че ще се бори упорито Емили да остане в Париж, защото филмът в Рим – няма да има смисъл. Съпругата на Макрон – Брижит също застана зад каузата като дори се снима в един от епизодите, а ответната реакция не закъсня. Кметът на Рим призова Макрон да се по успокои и да остави Емили сама да избере с думите “ не можеш да контролираш сърцето”.

Спорът между кмета на Рим и френския президент всъщност само радва авторите и продуцентите на сериала, които още преди да са започнали снимки вече потриват ръце, че им се вдига рейтинга. Вечният град е един музей на открито с всичко, което предлага Париж, мода, световна кухня, вино и „любов във въздуха“. Рим е секси и го видяхме с „Яж, моли се и обичай“ с прекрасната Джулия Робъртс.

В последните епизоди Емили и героите от сериала вече показаха , разкоша на римския пейзаж, пиха типичния италиански коктейл „Аперол Шприц“ и разходиха блестящи тоалети. Така както Емили вдигна туризма в Париж преди Олимпиадите, кметът на Рим очаква това да стане се случи и с римскарта версия още догодина.

Повече гледайте във видеото.

Репортери: Петя Желева и Антоанета Николова