При инцидента загина 15-годишно момче

Състав на Софийски градски съд изслуша днес свидетели по делото за катастрофата на пешеходна пътека на улица „Гурко” в столицата, при която загина 15-годишният Филип Арсов. Подсъдим по делото е Петър Тодоров. От 11 свидетели, които бяха предвидени за изслушване от магистратите днес, се явиха само двама - Илиян Илиев и Радина Галибардова. Петима от неявилите се ще бъдат принудително доведени за изслушване на 19 ноември.

Свидетелката Галибардова обясни пред съда, че заедно със съпруга ѝ са били на вечеря в заведение в непосредствена близост до пешеходната пътека. Жената е чула удар и като погледнала е видяла сблъсък и летящо тяло. Тъй като колата е профучала, тя и съпругът  ѝ, решили, че се опитва да избяга. Пробвали са да я настигнат, но са видели, че в близост до ул. „Раковска”, тя отбива. От автомобила е слязла жена, която е свалила дете от задната седалка. Жената е говорила по телефона. Галибардова я попитала дали тя е шофирала, а жената не отговорила. След като ѝ е казала, че има ударено момче, жената от колата само я е питала дали то е добре.

Делото за катастрофата, при която загина 15-годишният Филип, започна по същество

Заедно със съпруга си Радина Галибардова тръгнала да се връща и видяла тялото. Тя посочи, че жената с детето е влязла в тоалетната на заведението, в което са вечеряли по-рано със съпруга ѝ. След това двете са излезли заедно от заведението и са отишли до тялото. Галибардова ѝ е казала да се махне, за да не вижда малкото  ѝ дете подобни сцени. 

Свидетелката обясни още, че е имала пряка видимост към улицата. Според нея автомобилът се е движил бързо, а след удара е чула форсиране на двигател. Пътната настилка е била суха, не е било тъмно, но е започнало да се стъмнява. Пешеходната пътека е била ясно обозначена. Галибардова допълни, че се е чул много силен удар и се е притеснила за човека и автомобила, защото е решила, че се е блъснал в сградата, преди да види тялото.

Съдът даде ход на делото за катастрофата, при която загина 15-годишният Филип

Свидетелят Илиян Илиев посочи, че е бил изпратен на произшествието заедно с колегата си Зоран Христов. Когато е пристигнал на мястото, вече е имало негови колеги там. Установили са водача на лекия автомобил и са изготвили документи за произшествието. Пробата за алкохол е била положителна, а тази за наркотици – отрицателна. Илиев допълни, че по данни на неговите колеги е имало и жена в автомобила заедно с Петър Тодоров.

Шофьор с над 2 промила уби дете на пешеходна пътека в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди заседанието граждани и представители на Сдружение „Ангели на пътя” се събраха пред Съдебната палата с искане за справедлив процес по делото за смъртта на Филип Арсов.

Според разследващите водачът Петър Тодоров е нарушил правилата за движение, като е шофирал с 88 км/ч при разрешена скорост от 30 км/ч. Според обвинението водачът е управлявал автомобила с 2,1 промила алкохол в кръвта.

Редактор: Габриела Винарова
Източник: Марин Колев, БТА