Според експерти в орбита има около 18 897 части от повредени сателити

Европейската космическа агенция (ЕКА) води разговори с компанията "SpaceX"  на Илон Мъск за присъединяване към международна харта за редуциране на космическите отпадъци. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на генералния директор на ЕКА Йозеф Ашбахер. 

Агенцията, в която участие имат 22 държави, полага големи усилия за събиране на отпадъците около планетата. Т.нар, космически боклук е следствие от предишни мисии и застрашава сигурността на активните сателити. По думите на Ашбахер 110 държави и компании са се присъединили към хартата за нулев отпадък на ЕКА (Zero Debris charter). Заложената цел е нулев орбитален отпадък до 2030 г., предава БТА. 

В орбитата около Земята се реят над 130 милиона космически отломки

Към момента сателитите на "SpaceX" представляват около две трети от активните космически апарати в ниска орбита. На въпроса дали компанията е подписала хартата, Ашбахер отговори: "Не още, но сме в процес на разговори". "SpaceX" не са отговорили на запитването за коментар, предава още "Ройтерс".

От около 10 300 активни сателита в орбита около 6300 са част от съзвездието на "SpaceX" "Старлинк". 

Китай започна изстрелването на свои съзвездия в конкуренция със "Старлинк", както и компанията "Амазон", която предвижда изстрелването на над 3000 сателита през настоящото десетилетие. 

Йозеф Ашбахер обясни, че от "Амазон" са подписали хартата.

Според Джонатан Макдауъл, астроном от "Харвард", в орбита има около 18 897 части от повредени сателити.

Няма международни закони за космическите отпадъци, но отделни държави и ЕКА в последните години се опитват да предложат различни решения на проблема. "Ние не сме регулатор, а космическа агенция", каза Ашбахер. "Но фактът е, че сложихме хартата на масата и тя беше подписана, което е много окуражаващо." 

Метеор или разпадащ се сателит прелетя над България? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Федералната комисия по комуникации на САЩ (Federal Communications Commission) отправи препоръки на "SpaceX" за отпадъци в орбита. Те включват деорбитиране (изгаряне в атмосферата) на сателитите до пет години след края на активността им. През 2023 г. "SpaceX" критикуваше Федералната авиационна администрация на САЩ за доклад, посочващ рисковете за хората от възможни падания на космически отпадъци. 

Независимо от факта, че се говори предимно за търговски сателити, голяма част от космическия отпадък се генерира от сблъсъци и тестове на противосателитни ракети. През август китайска ракета се пръсна след сблъсък в отпадък, генерирайки най-голямото космическо сметище в историята досега. 

Според НАСА два по-ранни инцидента са увеличили отпадъците със 70%. Това са разпадането на китайския космически кораб "Фънгюн-1С" през 2007 г., което според САЩ е причинено от китайска ракета, и случайният сблъсък между американски и руски космически кораб през 2009 г. 

През 2021 г. руска противосателитна ракета извърши тест, оставяйки най-малко 1500 парчета отпадък. 

САЩ и Индия демонстрираха - съответно през 2009 г. и 2019 г., противосателитни ракети, които причиниха сметища. Администрацията на американския президент Джо Байдън предложи мораториум на тези тестове. Няколко държави подписаха мораториума, но Русия и Китай не се присъединиха.

Редактор: Ина Григорова
Източник: Розалия Благоева, БТА