Според данните от exit poll формацията влиза в 51-вия парламент

Радостин Василев и неговата партия МЕЧ изглежда са голямата изненада на тези парламентарни избори. Данните на социологическите агенции не са категорични, но има реални шансове политическата сила на бившия депутат от „Има такъв народ” и „Продължаваме Промяната” да влезе в 51-вия парламент. Първите данни от exit poll на „Тренд” показват 4% за МЕЧ, а на „Галъп Интернешънъл” - 4.1%. Очакванията на социолозите са формацията да получи 10 депутатски места, пише DarikNews.bg.

Василев официално представи новата си партия „Морал, Единство, Чест” или МЕЧ точно преди година - през октомври 2023 г. Формацията обяви, че цели да бъде алтернатива на настоящите партии, а Василев заяви, че МЕЧ ще бъде партия, която ще „защитава гражданите и ще отстоява честта и морала в българската политика”.

EXIT POLL: Първи резултати от парламентарния вот

Лидерът на формацията определи партията си като „центристки проект, пробългарски, който няма да бъде подвластен нито на посолствата, нито на посолството. Той ще е модернизиран вариант на про-Орбански проект в България, проект желан от цялото българско общество”, уточни Василев. 

Спрямо руско-украинската война партията призовава за незабавно спиране на военната помощ за Украйна и приемане на политика на пълен неутралитет.

„Морал, Единство, Чест” се яви за пръв път на избори на 9 юни 2024 година, като тогава получи 63 992 гласа (2,98%), а за Европейски парламент партията имаше 51 076 гласа (2,54%).

Кой е Радостин Василев

Радостин Василев е юрист по професия и влиза в политиката като член на партията „Има такъв народ” на Слави Трифонов. В рамките на ИТН той заема позицията на депутат в Народното събрание и бързо се утвърждава като активен участник в парламентарните дебати. Неговата кариера претърпя рязка промяна през 2022 г., когато след поредица вътрешнопартийни напрежения той напусна ИТН. След това се присъедини към „Продължаваме Промяната” (ПП), където продължи активната си политическа кариера, но и там не се задържа дълго.

Скандалите и обвиненията

Най-големият политически скандал, свързан с Василев, се разрази през 2023 г., когато беше обвинен в опит за заплаха и натиск над депутати от ИТН с цел да ги убеди да напуснат партията. Той отрече всички обвинения, като ги определи като атака срещу неговата политическа кариера.

9-партиен парламент: По колко депутати ще имат формациите в 51-вото НС

Преди да напусне ПП-ДБ Радостин Василев разпространи запис от вътрешнопартийно събрание на „Продължаваме Промяната”, в което участват основни лидери на ПП, включително Кирил Петков и Асен Василев. Съдържанието на записа разкрива вътрешни разговори, свързани с управлението на коалицията, спецслужбите, както и редица коментари, тълкувани като компрометиращи.

Скандалът предизвика силни реакции както от страна на поддръжниците, така и на критиците на „Продължаваме Промяната”. Мнозина се усъмниха в автентичността и мотивите на Василев за пускане на записа. Според представители на ПП записът е манипулиран и поднесен с цел да компрометира партията пред обществото.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Редактор: Георги Генов
Източник: DarikNews.bg