Разказва Voice of America

Афганистан. Провинция Херат. Жените в този район се занимават със събиране на реколтата от шафран. А някои пристигат и от други места. Сезонът за събиране на растението е много кратък – около два месеца, разказва Voice of America. Местните споделят, че подправката се отглежда с много грижи и внимание, като след събирането тя се почиства и суши. Шафранът е „семейно растение“, тъй като в отглеждането му участват всички членове в дома, включително и мъжете.

Семейство замени Австрия със село край морето, за да отглежда лозя и шафран

Част от чуждестранните клиенти, които закупуват скъпата подправка, обаче вече са се оттеглили заради властта, установена от талибаните, разказват местните, цитирани от VOA.

Филипинският сладък картоф, който стана хит в кулинарията

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America