Според икономиста държавата веднага плаща на производителя

По-рано тази седмица беше открит първият щанд от „Магазини за хората” в село Куклен. Той цели стабилизиране на цените и подкрепа на българските производители. Проектът се базира на принципа, че държавата действа като посредник между производител и търговец в рамките на 10% от крайната цена, без да се предоставя държавна помощ. „Това е една антиинфлационна котва, под една или друга форма има такива навсякъде в Европа“, коментира доц. Огнян Боюклиев в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той подчерта, че министерството е отговорно за цялата процедура, включително регистрацията на дружеството и назначаването на управленския състав, с цел гарантиране, че средствата ще достигнат до българския производител.

Щандовете не са промоции в класическия смисъл на думата, а реална търговия с български продукти – хляб, млечни и месни продукти, където производителят веднага получава плащане. „Хората често бъркат това с промоция. Промоцията е намаление за сметка на производителя в чужда търговска верига. Тук става дума за реална търговия с български продукти, с гарантирано качество“, уточни икономистът.

"Магазин за хората": Държавата отвори първия щанд с ниски надценки

„Държавата веднага плаща на производителя, няма да чака дълго като при търговските вериги“, обясни Боюклиев, подчертавайки, че това гарантира качествен продукт и стабилни цени за потребителите.

Пилотният проект стартира в Пловдив, където областният кооперативен съюз има най-сериозен потенциал, но се очаква той да се разшири и в други по-големи градове и кооперации. Според доц. Боюклиев до следващата година се планира да има около 500 такива щанда, като проектът може да включи и търговски вериги при същите условия.

Откриват щандове с български стоки на „Магазин за хората“ в Куклен

По отношение на консумацията за празниците сред най-важните теми е дали ще се потребява повече българско, или вносно месо. „Прясното свинско месо задоволява около 50-60% от пазара, а колбасите – до 80%. Законовите пропуски обаче позволяват производството на "българска" луканка от вносно месо“, посочи експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Ралица Атанасова
tracking tracking tracking tracking tracking tracking tracking