Избягалият от правосъдието шофьор беше задържан в чужбина

"Няма 100% гаранция, че германският съд ще екстрадира Хюриет Сюлейманов". Това заяви за "Събуди се" Валя Таслакова, майка на една от жертвите на шофьора без книжка, който уби трима студенти на пътя край Луковит.

Преди две години Сюлейманов се вряза с автомобила си в кола с четирима плевенски студенти, убивайки трима от тях. Шофирал е със 110 километра в час, в насрещното и без книжка.  Той получи 15-годишна присъда, но успя да се укрие. 

Човекът, който стана известен с репликата, че не книжката кара колата, беше задържан в швейцарския град Давос преди седмица.

В момента Сюлейманов е в арест в Германия, а родителите на прегазените от него младежи очакват решение за екстрадиция.  Законовият срок, в който съдът в Германия трябва да реши дали той да бъде екстрадиран, е два месеца.

"В българските затвори условията са нечовешки. Според европейските конвенции понякога се отказва екстрадиция", уточни Валя Таслакова. 

"Ние не знаем дали той не е задържан заради някоя друга поредна простъпка на територията на Германия, където властите не са толкова толерантни, колкото нашите", допълни тя. 

"За мен Сюлейманов е събирателен образ на човека, който не бива да бъде търпян", заяви Галя Горанова, майката на другата жертва от инцидента край Луковит. 

30-годишният Хюриет от село Сеслав има 12 присъди за престъпления от общ характер. За катастрофата, която причини на 5 май 2014 година край Луковит, Окръжния съд в Ловеч му определи 15 години затвор задочно, тъй като Сюлейманов се скри от правосъдието. Беше издадена европейска заповед за задържането му. 

Репортер: Мартин Георгиев