Това предвиждат промени в закона, които ще бъдат предложени за обсъждане

По-строги мерки на пътя заради гастарбайтерите. Да се свалят номерата на колите на всички чужди граждани, които предизвикат катастрофа у нас искат депутати.  Това обаче е само една от мерките, които депутатите планират. Те искат още всички тези хора да плащат глобите си или на място, ако бъдат установени като нарушители, или да бъдат принудени да ги плащат на граничните пунктове, когато напускат страната ни. Повод за всичко това е справка, която показала, че едва 10% от чуждите граждани, които са предизвикали катастрофа у нас, плащат някаква глоба или търпят някакво наказание.

„Аз съм рекламно лице на „Пирогов”, те ме върнаха от пръстта”, заявява Станимир Станимиров.

По темата

Преди година колата на Станимир е ударена челно от друг автомобил, навлязъл в насрещното. Ето какви са последствията за него и какви са за виновния шофьор.

„Над 6 месеца обездвижване, над 30 счупвания, разкъсани черва, бял дроб, счупена челюст, висящ глезен, счупено бедро на две места, счупен череп, счупен таз, извадена ябълка”, обяснява Станимир.

А човекът, който я предизвика?

„Всички шофьори си шофират в момента с шофьорските си книжки”, заявява Станимир.

Наказани почти няма и сред всички чужди граждани, предизвикали катастрофа у нас.

„Вчера се прибирах от Неделино по „Тракия” и видях много такива колони автомобили по посока София и Калотина с едно доста бързо каране, изнервени. Тази година имаме 966 катастрофи и 17 загинали, в момента тече обратния трафик от Турция към Европа”, обясни Нестимир Ананиев, председател на транспортната парламентарна комисия.

И дойде ред на предложения за промени в закона. Предложенията идват след катастрофата, при която турски шофьор уби двама души край Драгоман. Той избяга и не понесе наказание, но не е единствен, като него има хиляди.

 „Имаме 1100 наказателни, платени 110, а при фишовете има 13 000 наказателни, само 5% платени, около 500”, обясни Нестимир Ананиев.

За да се обърне статистиката се планира свалянето на регистрационните номера на всички чужди шофьори, предизвикали катастрофи

„Ще предложим и други промени – електронните фишове да отиват директно на КПП-тата, за да не може да напусне страната. Излиза, че България не си защитава гражданите, защото не глобява нарушителите на пътя”, заяви Димитър Делчев, депутат от РБ.

А докато депутатите обсъждат промените, експертите обсъждат кой е виновен за катастрофата, в която Станимир едва оцелява.

Засега глоби се събират едва от 10% от всички чужди граждани, предизвикали катастрофа у нас.