В същото време съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, която налага санкции срещу режима на Кадафи.

Въоръжени сили, които настояват за свалянето от власт на Муамар Кадафи, поеха контрола в град Зауия, само на 50 километра от столицата Триполи.

В същото време съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, която налага санкции срещу режима на Кадафи.

В това число оръжейно ембарго и сезиране на международния наказателен съд за евентуални престъпления срещу човечеството.

Демонстрантите в Зауия, където през изминалата седмица се водеха ожесточени улични боеве, са окупирали центъра на града, развяват своя флаг и стрелят във въздуха. Хората са категорични, че протестът е мирен, но са готови за съпротива, ако властите прибягнат до сила.

Поредният град, попаднал под контрола на антиправителствените сили е само на 50 километра от столицата Триполи, която е на път да остане единственият бастион на режима.

В друго развитие след 9-часова сесия Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, която налага санкции срещу режима на либийския лидер Муамар Кадафи, включително оръжейно ембарго и сезиране на Международния наказателен съд за евентуални престъпления срещу човечеството.

По силата на проекторезолюцията, внесена преди два дни от Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия, предвиждат замразяване на активите на Кадафи и децата му, забрана за пътуване на цялото семейство и на 10 негови приближени.
 
Сейф ал Ислам Кадафи коментира, че замразяването на активите на фамилия в чужбина няма да има особен ефект, защото такива не съществували.
 
Пред Си Ен Ен  синът на Муамар Кадафи заяви: Ние сме скромно семейство и всеки знае това. Казват, че имаме пари в Европа, в Швейцария, но това е някаква лоша шега.