Скандалът с подслушвания на GSM-и праща таблоида в историята

Бившият главен редактор на таблоида \"News of the World\" Анди Коулсън най-вероятно ще бъде арестуван в рамките на разследването за подслушване на мобилни телефони на хиляди хора и подкупване на полицаи. Коулсън, който доскоро беше директор по комуникациите на премиера Дейвид Камерън, ще отговаря за политиката на вестника в периода 2003-2007-ма година, когато е бил главен редактор.

След съобщението за закриването на \"News of the World\" след 168 години на пазара, говорител на британския премиер Дейвид Камерън заяви, че виновните за нарушенията трябва да бъдат изправени пред съда.

\"Както премиерът ясно заяви, той пое ангажимент за строги публични проверки, за да се гарантира, че подобно нещо повече няма да се случва в страната ни\", обявиха от Даунинг стрийт. Таблоидът от компанията на Рупърт Мърдок е обвинен в незаконно проникване в гласовите съобщения на телефони на жертви – от изчезнали деца, по-късно открити убити, до семейства на загинали войници или роднини на жертви на тероризъм, известни личности, членове на кралското семейство и политици в стремеж да пуска ексклузивни заглавия на първа страница.

Британската полиция съобщи, че проверява 4000 души, които най-вероятно били сред подслушваните от вестника. След гневната обществена реакция ръководителят на европейския отдел на \"Нюз интернешънъл\" Джеймс Мърдок обяви, че \"News of the World\" ще публикува последното си издание в неделя. То ще е без реклами, а приходите от него ще се дарят на благотворителни организации.

Джеймс Мърдок – шеф на европейския отдел на \"Нюз интернешънъл\": Основното е, че действия, предприети от определени личности преди няколко години, част от един наистина добър нюзрум, разрушиха доверието, което читателите имаха в \"News of the World\".

На работещите във вестника около 200 души ще бъде предложено да кандидатстват за други длъжности в компанията.