От днес държавите в света са с една повече...

От днес държавите в света са с една повече. След двадесет и една години гражданска война и 6-годишен преходен период, на политическата карта се появи Република Южен Судан - 196-а независима страна на планетата.


Африканската държава се отдели от останалата част на Судан след конфликт, отнел живота на над един милион и 500 хиляди души.  


Милиони жители на новата африканска страна празнуват нейната независимост Центърът на тържествата е в столицата Джуба, пред мавзолея на Джон Гаранг. Лидерът на бунтовниците от Южен Судан беше убит малко преди мирното споразумение, което сложи край на дългогодишния конфликт. Управлението на Судан беше доминирано от ислямисти от арабски произход, докато южната част на страната е населена предимно от африканци християни. Те настояваха за религиозни, политически и икономически права.


В Южен Судан бяха открити петролни находища със значителни залежи. Контролът върху тях е сред основните причините за войната и последвалото разделяне на Судан.


Новата африканска страна е една от най-слабо развитите в света. Детската смъртност е много висока. Едва 15 процента от населението е грамотно. Инфраструктурата е в много лошо състояние.