Искат оставката на председателя на Управителния съвет на БДЖ...

Нова стачка в БДЖ подготвят синдикати, а причината са опасенията им, че новото ръководство ще направи съкращения и ще ореже социалните придобивки на служителите.

 

В декларация те обвиняват в некомпетентност новото ръководство на БДЖ и искат оставката на председателя на Управителния съвет на дружеството Владимир Владимиров.

 

На живо от Централна гара в София екип на \"Здравей, България\" се срещна с председателя на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев, за да обясни мотивите за исканата оставка на Владимиров.

 

\"Той управлява БДЖ от две години и политиката, която води през това време, вече става опасна за обществото и железничарите\", заяви Бунев.

 

По думите му към ремонтите на вагоните и локомотивите се е подходило с пренебрежение и те са опасни за хората.

 

\"При евентуален инцидент Владимиров няма да бъде подведен под отговорност, а железничарите\", допълни Петър Бунев.

 

\"В момента в Управителния съвет има трима души, които са само финансисти и нито един от гилдията, който да прецени кое е най-необходимото за железницата\", мотивира се още синдикалистът.

 

Другите искания на железничари са свързани с забавянето на преговорите по трудовите им колективни договори. Те искат и променя в заплащането, тъй като средната заплата в сектора в момента е 660 лева.

 

\"Ако посегнат на социалните придобивки, ще бъде кощунство и хората няма да търпят подобно нещо\", заяви Петър Бунев.