Парите са дадени от държавата за издръжката на 100 деца - \"мъртви души\"...

Икономическа полиция в Пазарджик разследва директор на местно училище, неправомерно присвоил 120 хиляди лева.

 

От Регионалния инспекторат по образованието съобщиха за \"Календар\", че парите са дадени от държавата за издръжката на 100 деца, които по документи се водели, че спят в училищното общежитие.

 

Насрещна проверка установила, че такива ученици не съществуват и че става дума за вписани \"мъртви души\".

 

На фрапиращия случай се натъкнали експерти, след като направили пълна проверка на всичките 9 училищни общежития в Пазарджишка област.

 

В пансиона към средното училище \"Георги Бенковски\" те установили несъответствие в подадения брой на децата за настаняване и действително пребиваващите.

 

При капацитет 250 ученици по документи се водели, че спят 300. Броят на т. нар."мъртви души" за две учебни години бил около 100.

 

Учителите в гимназията останаха изненадани, след като научиха, че са преподавали и на \"мъртви души\" и съответно за това са получавали пари.

 

След скандалния случай директорката на училището Румяна Парнарева е подала оставка. По телефона за \"Календар\" обясни, че мотивът за това са здравословни проблеми и отказа коментар. Изключи си и телефона.

 

Списъците с \"мъртвите души\" са били заверявани от бившия началник на Регионалния инспекторат по образованието Бойка Маринска.

 

В този списък имена няма. Там има само бройки и цифри. Отговорността за съдържанието, както и на информацията в него, е изцяло на директорката и на счетоводителя на самото училище. Цялата документация по случая е предадена вече на икономическа полиция.