Консервите, направени в цеха, отиват като помощи за Сомалия и Япония от името на Европейския съюз...

За мизерия и лоша хигиена в цех за производство на сарми, разкри разследване на календар по сигнал на зрители. Консервите, направени в цеха, отиват като помощи за Сомалия и Япония от името на Европейския съюз.


Една от работничките, с които разговаряхме, успяла да издържи на работното си място само два часа. Другата, която говори пред екипа ни - малко повече от седмица.


\"Всичко тъне в ужасна мизерия. Не знам дали ще помогнат на хората или ще плъзне епидемия. Листата, които падат по земята се смитат и се слагат наново по масите. А в цеха има и плъхове\".


Това е част от писмото, което получаваме. Срещаме се с подателката на писмото, но моли да я снимаме в гръб, за да не си навлече неприятности. Работила в цеха за производство на сарми десетина дни и напуснала.

 

Фирмата е подизпълнител на друга фирма, която спечелила държавна поръчка. До края на октомври трябва да изработи над 3 млн. броя кутии лозови сарми, помощ от ЕС.


Другата жена работила в цеха само два часа. Двете твърдят, че никой не им е искал здравни книжки и медицинско за започване на работа. На снимките пък ясно личи, че в залата, в която се правят сармите има хора, които пушат.


Пред \"Календар\" управителят на фабриката заяви, че освен цеха, в който екипа ни беше поканен да проследи производствения процес и където всичко изглеждаше добре, друго помещение за производство на сарми няма.


Днес от производството са отстранени работници след проверка на здравните инспектори. Издадени са предписания, а за констатираните нарушения ще бъде съставен акт. Текат проверки и от Инспекцията по труда. Щателно се проверява всеки граждански договор, като ще се търси дали между наетите лица няма такива, които получават социални помощи или обезщетение за безработица от Бюрото по труда.