Споразумението ще намали дефицита и ще избегне неплатежоспособността, твърди президентът...

Американският президент Барак Обама оповести късно в неделя вечер, че той и висши законодатели са постигнали споразумение в 11-ия час за избягване на катастрофа с неплатежоспособност по дълга, която би предизвикала хаос в световната икономика.

\"Искам да съобщя, че лидерите на двете партии в двете камари постигнаха споразумение, което ще намали дефицита и ще избегне неплатежоспособността, която би имала разрушителен ефект върху нашата икономика\", отбеляза Обама в очакваното с нетърпение негово изказване в Белия дом. Обама изтъкна, че споразумението ще съкрати около 1 трилион долара за период от 10 години. В Конгреса лидери на контролирания от демократите Сенат и от управляваната от републиканците Камара на представителите заявиха, че ще представят рамката на постигнатото от тях споразумение в понеделник преди окончателните гласувания за одобряването му. Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд посочи, че двупартийният план за увеличаване на тавана на дълга ще бъде представен на демократи и републиканци в понеделник. \"Лидери от двете партии и от двете камари ще представят това споразумение на нашите групи утре\", допълни той. \"За да се прокара това решение, ще имаме нужда от подкрепата на демократи и републиканци в Камарата на представителите и в Сената. \"Няма начин която и да е от двете партии, в която и камара да е това, да направи това самостоятелно\", изтъкна Рийд.

\"Все още не сме приключили: искам да призова членове на двете партии да постъпят правилно и да подкрепят това споразумение с гласовете си през следващите няколко дни\", заяви Обама. Американското правителство достигна лимита по дълга на 16 май и използва разходни и счетоводни инструменти за да продължи да функционира нормално – но може да прави това само до 2 август. Бизнес и финансови лидери предупредиха, че неплатежоспособност би изпратила разрушителни вторични трусове към крехката американска икономика, все още бореща се с упорито висока безработица от 9.2 % като последица от глобалния световен срив през 2008. /АФП и Ройтерс