До миналата година по световните летища изгубените пътнически чанти са над 20 милиона...

С 40% са се увеличили случаите на изчезнали, откраднати или отваряни багажи през последните четири години, сочи статистиката.

 

До миналата година по световните летища изгубените пътнически чанти са над 20 милиона.

 

Много хора избират да опаковат багажа си, за да избегнат отварянето му. Това обаче няма да спре летищните власти да го отворят, ако им се стори, че в него има нещо съмнително. Няма да попречи и на изчезването му.

 

Ако останем без куфар, не трябва да изпадаме в паника, а да съобщим на летището, че липсва. Според експертите в 95% от случаите става дума за закъснели, а не изгубени багажи. Данните показват, че до 2-3 дни те се появяват.

 

Най-често причините багажът ни да липсва е, че е изостанал на трансферно летище. В други случаи е натоварен на грешен полет. Понякога етикетите, с които сте го чекирали, падат.

 

Затова специалистите съветват винаги да слагаме и допълнителни знаци за разпознаване. Друг съвет е, ако сме силно привързани към вещите си, да носим част от тях в ръчния си багаж.

 

Ако до 21-вия ден багажът ни не се появи, той вече се смята за изгубен, а авиокомпанията ни дължи обезщетение. Компенсация можем да получим до петия ден за неща от първа необходимост, но само ако сме в чужбина.

 

Важно е и да пазим касовите бележки, с които да се отчетем пред компанията. Обикновено обезщетението е в размер до 1200 евро. Също можем да сключим застраховка само за багажа ни, която да покрие щетите. От всички забавени багажи безследно изчезват около 1-2%.