У нас умират 13 родилки на 100 хиляди раждания...

Случаите на починали родилки се превръщат в кампания срещу медицинското съсловие, твърдят от лекарския съюз.

Според браншовата организация, 16 хиляди прокурорски проверки са направени в болниците у нас само за година. Едва по 104 от тях обаче са образувани досъдебни производства. Сред пациенти и сред медици се разраства масова психоза, предупреждават от съсловния съюз.

У нас умират 13 родилки на 100 хиляди раждания, по данни на Световната здравна организация. Във Великобритания броят им е 12, в САЩ – 24, а в Афганистан смъртните случаи достигат 1400. Уговорката е, че у нас ражданията са 75 хиляди годишно, което означава, че и починалите родилки обикновено са по-малко от десет – за тази година инцидентите са шест.

Според браншовия съюз, у нас пациенти умират най-често заради липса на техника и добри условия в болниците и много по-рядко – от лекарски грешки.

До два месеца се очаква да влезе в сила и регистър с медицински пропуски, така че лекарите да черпят опит от тях и да не допускат грешки.

Всичко по темата очаквайте от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов утре, в предаването \"Карбовски: директно\" от 16 часа.