Преди да ги дадат на съд, данъчните са канили многократно всички дружества да погасят дълговете си..

Заради задължения към държавата от началото на годината до сега приходната агенция е поискала от съда да започне процедура по обявяване в несъстоятелност на почти 180 фирми.

Преди да ги дадат на съд, данъчните канили многократно всички дружества да погасят дълговете си, но собствениците им не са го направили.

При откриване на процедурата по несъстоятелност, съдът налага запор върху цялото имущество на дружеството. Така данъчните пресичат опитите на собствениците да не платят дълговете си на държавата като разпродадат имуществото си на безценица, а след това препродадат бизнеса си на неплатежоспособни хора.

 

Росен Бъчваров, директор \"Комуникации\" в НАП, ни дава пример от Велико Търново с дружество, което дължи около 500 хил. лв. данъци, и е започнало да разпродава на безценица имуществото си, за да направи невъзможно събирането на данъци. Фирмата продала масивна четириетажна сграда за 77 хиляди лева. Експерти оценяват имота на 5 пъти повече пари. След като НАП сезира съда, продажбата е анулирана. Така НАП ще може да обяви въпросната публична сграда за публична продан.

Това ще се случи и с имуществото на всички фирми, обявени в несъстоятелност, за да може държавата да събере дълговете от собствениците им.

Собствениците и управителите на фирми, обявени в несъстоятелност, не могат да учредяват нови акционерни дружества, както и да се регистрират като еднолични търговци.  

Повече информация по темата може да намерите във видеото.