Трима министри обаче атакуваха решението на КЗС, че таксите дискриминират шофьорите...

До месец Върховният административен ще реши дали цените на винетките у нас са законосъобразни, или не. Комисията за защита от дискриминация обяви, че таксите за стикерите не са изчислени справедливо и дискриминират шофьорите.

 

Трима министри – на финансите, на вътрешните работи и на регионалното развитие, обаче атакуваха решението на комисарите.

 

Според Комисията за защита от дискриминация цената на месечната винетка не трябва да надвишава 10% от тази за годишен стикер, или най-много 6.70 лева.

 

В момента таксата е 25 лева. Седмичните винетки сега струват 10 лева, а цената им трябва да е не повече от 5% от тази на годишната, или 3.35 лева, категорични са комисарите.

 

Освен цените, те оспорват и валидността на годишния винетен стикер, както и липсата на дневни винетки за леки коли. От пътната агенция пък контрират, че намалението на сегашните цени не е единствената алтернатива.

 

Остава вариантът винетките да бъдат заменени до няколко години с така наречената тол система. При нея ще се плаща за изминато разстояние.