Деликатесът ще може да се произвежда единствено в Горна Оряховица, засега само от 3 фирми.

Горнооряховския суджук стана първото българско защитено наименование в Европейския съюз. В резултат родният деликатес ще може да се произвежда единствено в град Горна Оряховица, засега само от три фирми. 

Стефан Марков е собственик на месопреработвателна фирма и председател на сдружението, което иска от Евросъюза да включи  горнооряховския суджук в списъка на защитените географски  наименования. Причината – качеството на деликатеса, който досега се произвеждаше от почти всички месопреработватели в страната.

Освен вкусовите характеристики аргумент е и репутацията на суджука  прославял  Горна Оряховица през почти целия 20 век та и до днес . От Евросъюза зачитат това и в резултат  Стефан Марков и собствениците на още две фирми в града единствени засега имат право да произвеждат деликатеса.

Гаранция, че продукта е произведен по всички критерии изискващи защитеното географско наименование е специален знак върху етикета. А че тази битка си е заслужавала, е оценката на клиентите за горнооряховския суджук.

Още по темата – във видеото.