Най-често бездомниците са прогонени от роднини, поради липса на право върху имота...

Бездомници мръзнат по улиците на Русе и няма кой да им помогне. От единствения център за временно настаняване обясняват, че местата са препълнени и няма какво да направят.

 

Атанас живее във фоайето на гарата. Няма работа, не получава социални помощи и няма осигуровки. Има нужда от хемодиализа. Потърсил помощ от червения кръст, защото няма пари за лекарства.

 

Бездомниците в Русе са много и няма къде да бъдат настанени. От БЧК обясниха, че по принцип местата са 10. Подслонили допълнително петима души в отделението по зависимости и с това възможностите им се изчерпват.

 

Често клошари не желаят да бъдат приютявани. Преди време един от тях разказа, че се страхува за живота си, защото го настанили в стая с психично болни.

 

Най-често бездомниците са прогонени от роднини, поради липса на право върху имота. Някои от тях са бивши затворници, които след излежаване на присъдата си са останали без дом. Други просто са продали имота си заради дългове.

 

БЧК търсят възможност за създаване на кризисен център. Тези центрове са модели, които отдавна се ползват в цивилизования свят. Русе от години няма и кухня за социално слаби, но продължава да поддържа имидж на един от най-европейските градове и врата на Европа.