Обикновено депресията започва с някаква тревожност...

Тревожност и депресия в населението след празниците очакват психолози и психиатри. Тези симптоми достигат апогея си през януари. Неведнъж е ставало дума, че българите търсят помощ от специалист прекалено късно.

 

Катя Янкова и Даниела Пехливанян са психолози от Бургас, които от години работят с хора на всякаква възраст. Практиката им сочи, че депресията и тревожността са душевни състояния обичайни около коледните и новогодишни празници, особено при самотните хора.

 

Проблемът за българите обаче е, че често подминават тези състояния или търсят помощ от специалист твърде късно. Причините най-често са липса на пари за консултации или най-вече срам от това състояние.

 

Обикновено депресията започва с някаква тревожност. Евентуален проблем може да настъпи, ако това състояние се задържи и задълбочи за повече от две седмици със симптоми.

 

Даниела Пехливанян работи най-вече с деца и тийнейджъри. При тях също има нарастване на броя на страдащите от депресия и разстройства. Като причина за стрес, депресия и тревожност много хора посочват липсата на сигурност за утрешния ден.

 

За психиатрите никой не е застрахован от психично разстройство и няма скала, по която човек да бъде определен като силен или защитен. За да се избегне лечение с медикаменти, те съветват за ранна намеса на психолог и нужна терапия.