2011-та беше доста динамична и в известен смисъл историческа...

2011-та беше доста динамична и в известен смисъл историческа, що се отнася до събитията по света. Военните конфликти, опустошителните бедствия и нестихващите икономически и финансови проблеми заемаха централно място в новините.

 

Видяхме истинска революция в арабския свят и падането на дългогодишни режими. Лицето на тероризма Осама Бин Ладен пък беше елиминиран след десетилетие на преследване и укриване.

 

20 години след падането на Берлинската стена станахме свидетели на падането на арабската. Народното недоволство от бедността и липсата на възможност за реализация в редица страни от арабския свят доведе до абдикация на фигури като тунизийския президент Бен Али и емблематичния ръководител на Египет Хосни Мубарак.

 

Гневът на масите и бомбите на НАТО пък застигнаха един от най-дълго управлявалите диктатори в съвременната история на човечеството. „Бясното куче\" на Северна Африка Муамар Кадафи беше укротено завинаги от ръцете на своя народ. 

 

Времена на промяна предстоят и в най-изолираната държава в света, след като великият вожд на Северна Корея Ким Чен-ир почина от масивен сърдечен удар и управлението на комунистическата страна беше поето от младия и неопитен негов син Ким Чен-ун.

 

Соченият за терорист номер едно в света и лидер на „Ал Кайда\" Осама бин Ладен беше убит при спецакция на американски командоси в Пакистан, 10 години след терористичните атаки срещу Световния търговски център и Пентагона. За радост на милиони американци.

 

През ужаса на терора обаче премина Норвегия.

32-годишният Андерс Брейвик, обявен впоследствие за невменяем, взриви кола-бомба в центъра на Осло, а след това преоблечен като полицай хладнокръвно разстреля 69 души в младежки център на остров Ютьоя.
2011-та година донесе и залавянето на един от най-издирваните бегълци в Европа – обвиненият в геноцид и военни престъпления по време на войните на Балканите през 90-те бивш генерал Ратко Младич.

 

Погледите на Европа и целия свят обаче бяха приковани към Балканите по друг повод – тежката гръцка дългова криза, която застраши целостта на цялата еврозона.

 

Германия и Франция поведоха Европейския съюз към ново общоевропейско споразумение за фискална дисциплина, което не беше прието само от британците, изтъкнали възможната загуба на икономическа и финансова суверенност.

 

На Острова преживяха скандала с подслушвания на телефони от страна на таблоида News of the World, както и гражданските бунтове в редица градове, последвали убийството на тъмнокож лондончанин от полицаи при опит за арест.

 

Радост и въодушевление донесе дългочаканата кралска сватба между престолонаследника принц Уилям и избраницата на сърцето му Кейт Мидълтън.

 

През изминалата година светът загуби иноваторския гений на Стив Джобс, музикалния талант на Ейми Уайнхаус и неповторимото екранно присъствие на Лиз Тейлър.

 

Това, което и тази година не загубихме, беше страхопочитанието към природата. Земетресението в Япония и последвалите го опустошителни вълни цунами заличиха цели градове в северната част на островната държава.
И ни върнаха към ужаса от Чернобил след тежката авария в АЕЦ Фукушима.