Нивото на фините прахови частици във въздуха е пет пъти над нормалните стойности...

От началото на годината в Шумен  въздухът е замърсен няколко пъти над допустимата норма. Според данните от автоматичната измервателна станция в екоинспекцията нивото на фините прахови частици във въздуха е пет пъти над нормалните стойности.

 

По данни на еколозите основна причина за замърсяването в пъти на въздуха в града е използването на твърдо гориво през отоплителния сезон.

 

В над 76% от обитаваните шуменски жилища хората се топлят на дърва, в четири общини така са 99% от жителите. Средно за страната този процент е далеч по-нисък – 56.

 

Според статистическите данни през 1965 година 96 % от жителите в тогавашния шуменски окръг са се топлили с въглища. Централното парно е било изключителен лукс, достъпен за обитателите на едва 52 жилища. Днес на парно отопление би трябвало да разчитат около 1650 жилища, за които обаче и в настоящия момент централното топлоподаване е лукс заради проблемите на местната топлофикация.

 

Твърдото гориво се оказва най-евтиното отопление за хората в Шумен. Разбира се, част от домакинствата съчетават отоплението: печка на твърдо гориво плюс електричество. Отоплението с газ е сравнително рядко използвано. И преди пет десетилетия, и днес нафтата е най-слабо предпочитаното гориво.

 

Всеки четвърти шуменски дом осигурява температурен уют в студените дни с електричество, а в страната на ток разчита всяко трето жилище.