Днес нафтата по бензиностанциите се търгува на цени от 2.58 до 2.62 за литър.

От началото на годината цената на дизела се увеличи с близо 10 стотинки. След новогодишното увеличение на дизела с около 2 стотинки, днес нафтата по бензиностанциите се търгува на цени от 2.58 до 2.62 за литър.

В края на миналата година литър дизел по бензиностанциите се търгуваше на цена от около 2.50 лева за литър. От 1-ви януари цената се покачи с около 2 стотинки. Причината за поскъпването стана увеличението на акциза на горивата със стотинка и половина.

Само 5 дни след новогодишното увеличение цената на дизела с около 2 стотинки, последва ново по-драстично увеличение между 8 и 10 стотинки за литър нафта.

Така в момента за литър дизел водачите плащат от 2.58 до 2.62 лева. Каква е причината за последвалото увеличение, и на какви нива ще заковат цените - за момента никой не знае.

Някои от шофьорите все пак предположиха, че увеличението идва от биодобавките, които се смесват с обикновения дизел.

От началото на годината всеки литър дизеловото гориво в страната съдържа 5% биодобавки, по изискване на Европейския съюз. До 2020-та година съдържанието на биогоривата трябва да достигнат 10% от всеки литър гориво.