Стачниците очакват работодателят да раздаде по 1000 лева на човек...

Ако утре до 8 вечерта синдикати и работодатели не се разберат, стачка в \"Мини Марица-Изток\" ще има. Това заяви след няколко часови преговори днес, Валентин Вълчев от КНСБ.

По думите му, днес синдикатите са отхвърлили две поредни предложения на работодателя. Първото - по усмотрение на ръководството на мините да бъдат раздадени 500 хиляди лева на отделни звена. Второто - да бъдат раздадени около 2 милиона лева - или по 250 лева на човек. И двата пъти условието било синдикатите да не участват в изготвянето на план-щатовете за 2012-та и да не се месят при бъдещи структурни промени. По думите на Вълчев това е неприемливо и в нарушение на колективния трудов договор.

Стачниците очакват работодателят да раздаде по 1000 лева на човек - сметката е според приходите за изминалата година и ангажиментът на ръководството, ако изкарат повече пари, да платят повече и на работниците.

От синдикатите уточниха още, че по Коледа са били раздадени по 1300 лева, но не като бонуси от печалбата, а по социална програма за работниците. По-рано днес стана ясно, че премиерът Борисов не приема аргументите на стачниците.