Една от идеите на Обама е за фискална реформа, която да следва правилото Бъфет.

За честна икономика, където правилата важат за всички призова в годишната си реч \"За състоянието на съюза\" американският президент Барак Обама. Държавният глава обяви, че Съединените щати са все по-силни и изрази решимост да попречи на завръщане към политиките, които според него са довели до икономическата криза.\"Напреднахме твърде много, за да се връщаме назад\", посочи Обама.

\"Няма да се връщаме към икономика, която е отслабена от делокализации, лоши дългове, изградени върху измама финансови печалби\", каза още стопанинът на Белия дом. Той заяви, че иска реформа на данъчния кодекс, която да премахне привилегиите на най-богатите и да насърчи фирмите да произвеждат повече в Съединените щати.

Една от идеите на Обама е за фискална реформа, която да следва правилото Бъфет, тоест при печалба от повече от един милион долара годишно, да се плаща най-малко 30 процента данък. Обама настоя и за повече данъчни облекчения за компаниите, които развиват производството си на територията на Съединените щати. Президентът препотвърди ангажимента си към зелената енергия и обеща подкрепа за ползването на националните запаси от шистов газ, но повтори позицията си, че правителството трябва да се съсредоточи върху безопасното им експлоатиране.

 

\"Америка ще развие този ресурс без да излага на риск здравето и безопасността на гражданите ни\", заяви Обама. По отношение на външната политика президентът не пропусна да изтъкне пълното изтегляне от Ирак, елиминирането на Осама бин Ладен и пречупването на устрема на талибаните в Афганистан.