МВФ прогнозира, че цените на петрола могат да се вдигнат с 20 до 30 процента...

Иранският президент Махмуд Ахмадинежад изрази готовност за нови преговори със Запада по иранската ядрена програма. Но в същото време страната се готви да спре доставките си на петрол за Европейския съюз, още преди в сила да влезе договореното от съюза ембарго. 
 
Ако законът бъде приет, Иран ще спре да продава петрол на тези държави преди да влезе в сила официалното петролно ембарго. Според иранските експерти за Европа ще бъде трудно да намери алтернатива на иранския петрол на същата цена, тъй като нефтопреработващите съоръжения в редица страни са проектирани за преработка на петрол с определено качество.

Неслучайно Международният валутен фонд вече прогнозира, че цените на петрола могат да се вдигнат с 20 до 30 процента, ако износът на ирански петрол спре. В същото време ударът от европейските санкции за Иран няма да бъде толкова тежък. Техеран изнася за Европейския съюз около 20 процента от петрола си, докато основните му купувачи са Китай, Южна Корея, Япония и Индия. Тези държави засега не планират да се присъединят към ембаргото на Евросъюза, като Пекин и Делхи дори не са обсъждали подобна мярка.