И днес Варна е в ледената клопка на студа и силния вятър...

Рекордно ниски температури отчетоха синоптиците днес. Най-студено тази сутрин беше в Кнежа - минус 29 градуса. В Чирпан градусите паднаха до минус 26.

 

В Драгоман и Видин са измерени минус 24 градуса. Температурни рекорди за деня бяха отчетени в Пловдив, Плевен, Ловеч и Монтана.

 

Температурите в Чирпан продължиха да пълзят надолу и в 7.00 часа сутринта синоптичната станция край града отчете минус 26 градуса.

 

Според синоптиците не е изключено температурният рекорд от 1942 година да бъде не само достигнат, но надминат през следващите дни.

 

Заради студа училищата в Чирпан са затворени, а учениците са във ваканция до сряда. Ниските температури създадоха големи главоболия както на шофьорите, така и на пешеходците в града.

 

И днес Варна е в ледената клопка на студа и силния вятър. Ортопедичната клиника в града е препълнена с пациенти с фрактури, а от военноморската болница съобщават за първи случаи на хора с премръзнали крайници. Училищата не работят, движението в малките улици е затруднено, а пристанището е затворено заради лошото време.

 

И метеоролози, и лекари съветват да избягваме излизането навън, ако не е наложително, дори с автомобил. Сибирският студ и пронизващият вятър превръщат всички улици и тротоари в истинска ледена пързалка.
Заради студа от ВиК дружеството работят по десетки сигнали за замръзнали водомери, няма сериозни проблеми с енергоснабдяването.

 

Само за денонощие заради студа потреблението на ток скочи с още 4%, сотчитат от Електроенергийния системен оператор. За нуждите на страната ни са осигурени достатъчно мощности. Включени са три блока от студения резерв в ТЕЦ Варна, а от днес в системата ще заработи и ТЕЦ \"Марица 3\", Димитровград.