Ключова среща Китай – Европейски съюз започва в Пекин...

Ключова среща Китай – Европейски съюз започва в Пекин. Европейска делегация, водена от президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой и еврокомисар номер едно Жозе Барозу, е в китайската столица за разговори с местните лидери за подкрепата на азиатската страна за изход от дълговата криза на Стария континент.

 

Китай е готов да вземе по-голямо участие в търсенето на решение за дълговата криза в Европа, заяви днес премиерът на Китай Вън Цзябао при откриването на срещата на върха ЕС-Китай в Пекин. Той посочи пред президента на Европейския съюз - Херман ван Ромпой и председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, че двете страни са стратегически партньори и е в техен интерес да работят заедно.

Херман ван Ромпой поиска от Пекин по-свободен достъп на европейците до китайския пазар. По думите му двете страни са толкова свързани, че промяна в икономическия растеж на един от стратегическите партньори оказва пряко и осезаемо влияние върху другия.

Събитията в Сирия също са тема от разговорите в Пекин. Китайският премиер Вън Дзябао заяви, че страната му \"по никакъв начин няма да защитава една или друга страна в конфликта, включително правителството в Дамаск\".

Китайският премиер подчерта, че Пекин ще \"продължи да играе конструктивна роля\".

Китай и Русия наложиха наскоро вето на проекторезолюцията осъждаща сирийския режим в Съвета за сигурност на ООН.