Преди ден тийнейджъри пребиха охранител на школо в Бургас

Преди ден охранителят на едно от училищата в Бургас беше пребит от трима тийнейджъри. Нападателите бяха задържани веднага след това, но случаят отвори темата за хората, които пазят децата, и за това какви са правомощията и ограниченията в работата им.

 

Обикновено на входа на училищата в България ни посрещат пенсионери, облечени в униформи на охранителни фирми. Способни ли са обаче да се справят ако възникне конфликт? Могат ли да догонят някое от децата или пък да задържат нарушител?

 

„При бой ние трябва да помолим учениците да не се бият, да се разберат по приятелски и да се обадим за помощ от полицията. Аз нямам право нито да използвам сила, нито да нарушавам достойнството му\", обясни Павел Павлов, охранител в столично училище.

 

Той е на 67 години, по професия е учител и цял живот е работил с деца. След като се е пенсионирал, се пренасочил към единствения вариант да получава прилични доходи – станал охранител. Преминал е и обучителен курс.

 

Всички в охранителния бранш са категорични и в отговора на въпроса защо само пенсионери охраняват децата ни - заради пари.

 

  
Репортер: Надя Ганчева
Оператор: Ценко Стефанов