Операцията с кодово име \"Фактуристите\" е във връзка с разследване по две досъдебни производства...

31 човека са задържани в хода на специализирана операция \"Фактуристите\". Действията на служителите от главните дирекции \"Борба с организираната престъпност\" и \"Криминална полиция\" са под надзора на Специализираната прокуратура, съобщиха от МВР.

 

Съвместна специализирана операция на служители от главните дирекции \"Борба с организираната престъпност\" и \"Криминална полиция\" се проведе вчера на територията на Пловдив, София, Самоков и Шумен.

 

Операцията с кодово име \"Фактуристите\" е във връзка с разследване по две досъдебни производства под надзора на Специализираната прокуратура за престъпление по чл. 321 вр. чл. 255 от НК.

 

Установена е организирана престъпна група, която в периода от 2008 г. до настоящия момент е нанесла на държавния бюджет щети за над 2 200 000 лв. Те са от невнесен ДДС при търговия - основно с кабели, строителни материали, внос на плодове и зеленчуци и услуги.

 

Групата създавала и контролирала фирми на социално слаби и лица от ромски произход, като съставяла документи с невярно съдържание – договори за наем, приемо - предавателни протоколи, фактури, разписки и др.