Ако бъде признат за виновен от военен трибунал, той ще получи смъртна присъда...

Американският сержант Робърт Бейлс, заподозрян за убийството на 16 афганистански цивилни, ще бъде официално обвинен за това до няколко дни, съобщи представител на сухопътните сили на Съединените щати. Министърът на отбраната Лион Панета вече обяви, че, ако 38-годишният Бейлс бъде признат за виновен от военен трибунал, той ще получи смъртна присъда.

 

Според военната система на правораздаване в Съединените обвинението, което се изготвя въз основа на предварителното разследване, трябва да бъде подписано от командира на частта, в която служи обвиняемият. Това е документът, който юридически определя обвиненията срещу него.
След това заподозреният се явява заедно с адвокатите си на предварително изслушване преди да бъде изправен пред военен съд. Робърт Бейлс се е срещнал вече с цивилния си адвокат.

 

„Той не си спомня нищо от въпросната вечер. Това обаче не означава, че той има амнезия", каза Джон Хенри Браун, адвокат на Робърт Бейлс
Сержантът се намира в единична килия при строг режим във военния затвор в щата Канзас. Той ще остане там до приключване на разследването. Все още обаче не се съобщава къде ще бъде съден Бейлс. Съпругата му и двете му деца са били преместени във военна база в щата Вашингтон, като им е осигурена охрана.