Липсата на подготовка и незнанието на чужд език сериозно удрят върху имиджа ни...
Липсата на квалифицирани кадри е най-сериозният проблем на българския туризъм. Това е мнението на хотелиери и ресторантьори по Южното Черноморие. Липсата на практическа подготовка и незнанието на чужд език сериозно удрят върху имиджа ни като туристическа дестинация.
Месец преди началото на активния сезон представители на бранша и на Службата по заетостта обсъдиха възможните решения.
Въпреки че младежите завършват специализирани колежи, собствениците на хотели и ресторанти по Черноморието са недоволни.
„Мисля, че подготовката не е достатъчна, практическата подготовка иначе теоретично много добре", каза Камелия Димитрова, мениджър на хотел.
Сериозен проблем е достатъчно доброто владеене на чужд език. Мениджъри разказват, че кандидати за сезонна работа представят автобиография, че владеят език, а на практика това не отговаря на действителността.
Според представители на туристическия бранш най-конфузните ситуации заради незнанието на западен език се случват в ресторантите.
„Поискат му сол или салфетка, той не знае какво да им даде", разказа Камелия Димитрова.
Затова представители на бранша настояват за обучение на кадрите, които ще наемат. От Бюрото по труда пък обясняват, че в момента желаещи могат да се обучават по немско-българска програма. Тя е за трайно безработни и младежи на възраст до 29 години.
„Търсят се готвачи, администратори, барман-сервитьори - това, което е с насоченост в туризма", съобщи Живко Янакиев, директор на Бюрото по труда в Бургас.
Свободни места по програмата все още има, а обучението на всеки продължава около 300 учебни часа.
Репортер: Цеца Алексова