Софийският университет отново се оказа лидер сред висшите училища у нас....

Софийският университет отново се оказа лидер сред висшите училища у нас. Алма матер е на първо място по най-много и най-добри професионални направления, показват данните на новата рейтингова система на университетите.

 

Това означава, че Софийският университет има най-много специалности, с които вече завършилите студенти са успели да си намерят работа с добро заплащане.

 

Рейтинговата система на университети измерва   как студентите се реализират на пазара, каква е безработицата и материалната база във висшите училища. Критериите са 49. Така всеки кандидат-студент ще може да провери какво му предлагат от университети още преди да е влязъл да учи в тях.

 

„За реализацията са важни и качествата на студента, а не само университета колко е добър", твърди студент.

 

Освен студентите, които учат право или икономика например, на пазара най-добре се реализират след като завършат и студентите по информационни технологии и военно дело. Там доходите са между 1000 и 1500 лева.

 

„Военното дело е много стабилен пазар, освен това военните училища не приемат студенти колкото има желаещи, а колкото има за реализация на бъдещите офицери", обясни образователният министър Сергей Игнатов.

 

В тези професии има и най-ниска безработица. Почти нулев е процента на хора без работа  в математиката и медицината. От друга страна след като завършат пък се оказва, че всеки втори дипломирал се лекар отива в чужбина, а всеки трети в медицинските училища у нас е чужденец.

 

Университетите с най-добри специалности ще получат и допълнителни пари от бюджета, обещаха от просветното министерство.

 

„Юни месец - тогава ще бъдат преведени парите, тези 25% повече, между 10 и 12 милиона", подчерта Игнатов.

 

Допълнителните средства поне в СУ ще бъдат дадени за специалностите, които най-добре са се представили в рейтинговата система.

 

Сред новите критерии тази година е и колко е значим университетът за региона, в който се намира.


Репортер: Мария Димитрова